Активности

 • mar

  Kalevi Sorsa Foundation and Progres Institute for Social Democracy THINK TANK GRANT PROGRAM

  Kalevi Sorsa Foundation and Progres Institute for Social Democracy, under the project “Progres and Bridges III”, are pleased to announce the establishment of the Think Tank Grant Program. The deadline for applications is the 15th of April. Please submit your applications to jelena.simic@sorsafoundation.fi and katerina.kasovska@progres.org.mk .More details at the link below.

  Прочитај повеќе
 • apr

  ПОВИК за учесници на Политичката Академија за Социјална Демократија 2023

  ЈАВЕН ПОВИК за учесници на Политичката Академија за Социјална Демократија 2023

  Прочитај повеќе
 • may

  Конкурс за учесници на тринаесеттата Политичка академија за социјална демократија

  Прогрес - Институт за социјална демократија, поддржан од Меѓународниот центар „Олоф Палме“ и Фондацијата „Калеви Сорса“ распишуваат: КОНКУРС за учесници на Политичката академија за социјална демократија во 2022 година. Рокот за пријавување е 15 јуни 2022 година. Повеќе детали на линкот во прилог.

  Прочитај повеќе
 • apr

  Конкурс за учесници на дванаесеттата Политичка академија за социјална демократија

  Прогрес - Институт за социјална демократија, поддржан од Меѓународниот центар „Олоф Палме“ и Фондацијата „Калеви Сорса“ распишуваат: КОНКУРС за учесници на Политичката академија за социјална демократија во 2021 година. Рокот за пријавување е 05 мај 2021 година. Повеќе детали на линкот во прилог.

  Прочитај повеќе
 • apr

  [ПРОДОЛЖЕН РОК] Конкурс за учесници на единаесеттата Политичка академија за социјална демократија

  Прогрес - Институт за социјална демократија, поддржан од Меѓународниот центар „Олоф Палме“ и Фондацијата „Калеви Сорса“, во соработка со Фондацијата „Фридрих Еберт “, Канцеларија во Северна Македонија распишуваат: КОНКУРС за учесници на Политичката академија за социјална демократија во 2020 година. Рокот за пријавување е 11 мај 2020 година. Повеќе детали на линкот во прилог.

  Прочитај повеќе
 • feb

  К О Н К У Р С за учесници на десеттата Политичка академија за социјална демократија во 2019 година

  Прогрес - Институт за социјална демократија во соработка со Меѓународниот центар „Олоф Палме“, Фондацијата „Калеви Сорса“ и Фондацијата „Фридрих Еберт “, Канцеларија во Македонија распишуваат КОНКУРС за учесници на десеттата Политичка академија за социјална демократија во 2019 година.

  Прочитај повеќе
 • feb

  Обезбедување на базичните предуслови за демократска Македонија

  Почитувани, Прогрес Институтот за социјална демократија, Меѓународниот Центар Олоф Палме и Партијата на Европски Социјалисти имаат чест да Ве поканат на меѓународната конференција „Обезбедување на базичните предуслови за демократска Македонија“ која ќе се одржи на 29 февруари 2016 (понеделник) во сала Милениум I во Хотел Холидеј ин во Скопје со почеток од 10:00 часот. Во прилог Ви ја доставуваме агендата за настанот. За да го потврдите Вашето присуството испратете ни маил или доколку имате прашање можете да не контактирате на 02 30 61 770.

  Прочитај повеќе
 • jan

  Повик за учество - Размена на искуства помеѓу СДММ и Социјалдемократската Младина на Финска (Краен рок за аплицирање е 5 февруари)

  Прогрес Институт и Калеви Сорса Фондација од Финска во рамките на својата соработка развија платформа за размена на искуства, заедничко учење и меѓународно вмрежување помеѓу Социјалдемократската Младина на Македонија и Социјалдемократската Младина на Финска.

  Прочитај повеќе
 • feb

  Истражување на јавното мислење 14-18 фебруари 2014 година

  Во рамките на редовните анализи на институтот Прогрес, во периодотод 14-18 Февруари беше спроведено истражување за партиските рејтинзи и претседателските избори.

  Прочитај повеќе
 • jan

  ОТВОРЕН ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ОСМАТА ПОЛИТИЧКА АКАДЕМИЈА ЗА СОЦИЈАЛНА ДЕМОКРАТИЈА (краен рок за аплицирање е 8 фебруари 2015 година)

  Сакате ли да ги збогатите своите теоретски познавања за доктрините на социјалдемократската идеологија и вредности, политичкиот систем на Македонија и Европската Унија, ефективните социјалдемократски политики во економијата, социјалната грижа и благосостојба, политики за зајакнување на меѓуетничките односи и мултикултурната интеграција, функционалноста на демократијата и улогата на медиумите; историја на Европските интеграции и политиките и перспективите на проширување, улогата на синдикатите во создавањето и спроведувањето на социјалните политики и голем број на други теми.

  Прочитај повеќе
 • jan

  КОНКУРС за учесници на седмата Политичка академија за социјална демократија

  Фондација Фридрих Еберт - Скопје во соработка со Прогрес - Институт за социјална демократија и Олоф Палме Меѓународен центар распишуваат КОНКУРС за учесници на седмата Политичка академија за социјална демократија во 2014 година.

  Прочитај повеќе
 • oct

  Конференција „Агендата за проширување – Достигнувања и предизвици во реформата на јавната администрација“

  Фондацијата Фридрих Еберт – Канцеларија во Скопје, Прогрес - Институт за социјална демократија и Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО) со голема чест ве покануваат да учествувате на конференцијата со наслов „Агендата за проширување – Достигнувања и предизвици во реформата на јавната администрација“ која ќе се одржи на 29 октомври 2015 година (четврток), во хотелот Холидеј ин, Скопје со почеток во 09.30 часот.

  Прочитај повеќе
 • nov

  К О Н К У Р С за учесници на деветтата Политичка академија за социјална демократија во 2017/2018 година

  Прогрес - Институт за социјална демократија во соработка со Меѓународниот центар „Олоф Палме“, Фондацијата „Калеви Сорса“ и Фондацијата „Фридрих Еберт “, Канцеларија во Македонија распишуваат КОНКУРС за учесници на деветтата Политичка академија за социјална демократија во 2017/2018 година.

  Прочитај повеќе
 • mar

  К О Н К У Р С за учесници на првиот Форум за јавни политики во 2016 г.

  К О Н К У Р С за учесници на првиот Форум за јавни политики во 2016 г. (деветта Политичка академија за социјална демократија) РОКОТ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ Е ПРОДОЛЖЕН ДО 01. 04. 2016 г. !!!

  Прочитај повеќе
 • may

  Дебата на тема: „Перспективите на високото образование помеѓу мерките за јавно штедење и Болоњските реформи“

  Во рамките на нашите редовни активности, Прогрес Институтот за социјална демократија во соработка со канцеларијата на Фондацијата Фридрих Еберт во Скопје и Меѓународниот центар “Олоф Палме“ на 19 мај (понеделник) со почеток во 12.00 часот во просториите на Клубот на новинари во Скопје, ќе организира дебата на тема: „Перспективите на високото образование помеѓу мерките за јавно штедење и Болоњските реформи“.

  Прочитај повеќе
 • oct

  Evaluation Report for the project "Supporting Democracy in Multi-ethnic Macedonia - Strengthening Multiculturalism in Civil Society"

  Progres Institute for Social Democracy and Kalevi Sorsa Foundation has strengthened Macedonian civil society with the support of the Finnish Ministry for Foreign Affairs. The project cycle 2015-2017 has gone through an external evaluation. The evaluation was carried out from February to August 2018. According to the findings of the evaluation, the project is quite successful, all of the areas being either very good or good.

  Прочитај повеќе
 • feb

  „Демократија, владеење на правото и слобода на медиумите – клучни критериуми во напредокот кон Европската унија“

  14 февруари 2014, 9.30-12.30 – Сала Милениум 2, Холидеј Ин, Скопје Прогрес – Институт за социјална демократија со задоволство информира дека Групата на Прогресивна алијанса на социјалисти и демократи во Европскиот парламент својот редовен годишен состанок со ...

  Прочитај повеќе

Популарни

Последни